top of page
  • jermainewellfit

Waarom Het Zo Moeilijk Is Om Nieuw Gedrag Vol Te Houden

Social Media platformen als Instagram doen ons soms geloven dat het behalen van je droomfysiek makkelijk te bereiken is. Voor velen van ons is het echter een kronkelende weg vol ups en downs, vallen en opstaan. Misschien behoor jij tot die groep mensen die al meerdere pogingen heeft gedaan om af te vallen, fitter te worden, of gezonder te leven, maar telkens weer lijkt te struikelen op de weg naar succes. Waarom is het zo moeilijk om nieuw gedrag vol te houden? Laten we eens dieper ingaan op deze vraag.


1. Onrealistische Verwachtingen

Één van de belangrijkste redenen waarom mensen worstelen om nieuw gedrag vol te houden, is het stellen van onrealistische verwachtingen. We leven in een wereld waarin snelle resultaten en directe bevrediging de norm lijken te zijn. Als je al meerdere pogingen hebt gedaan om af te vallen, is de kans groot dat je verwachtte dat de kilo's er als vanzelf af zouden vliegen. Wanneer dit niet gebeurt, kan frustratie toeslaan en kun je geneigd zijn op te geven.


Het is dan ook belangrijk om te werken met kleine doelen, die uiteindelijk tot je hoofddoel zullen lijden. Wil je bijvoorbeeld 10kg afvallen in 1 maand tijd, is dat wellicht niet realistisch. Wat wel realistisch kan zijn is 2 - 4 kg per maand en een doel van 10 kg binnen 6 maanden.


teleurgesteld persoon dat zijn doelen niet bereikt heeft
Teleurgestelde persoon

2. Te Veel Tegelijk Willen Veranderen

Een andere valkuil is te veel tegelijk willen veranderen. Mensen die vastbesloten zijn om hun levensstijl volledig om te gooien, starten soms met een rigoureus dieet, een intensieve trainingsroutine en tal van andere gedragsveranderingen allemaal tegelijk. Dit kan leiden tot overweldiging en uitputting, waardoor het moeilijk wordt om vol te houden.


Heb jij weleens geprobeerd om tegelijkertijd te koken, te bellen en een boek te lezen? Waarom zou je dan wel opeens een dieet van 1000 kcal volgen, maximaal 3 keer per dag eten, 5x per week sporten en dat terwijl je 40 uur werkt en een gezin hebt?


alle ballen hoog moeten houden en teveel willen
Alle ballen hoog houden


3. Gebrek aan Intrinsieke Motivatie

Intrinsieke motivatie, ofwel motivatie van binnenuit, is een krachtig hulpmiddel bij gedragsverandering. Als je sporten en gezond eten beschouwt als een "noodzakelijk kwaad" in plaats van iets waar je echt van geniet, zal het moeilijk zijn om op lange termijn gemotiveerd te blijven. Het is belangrijk om activiteiten te vinden die je leuk vindt en die aansluiten bij jouw interesses.


Is fitness voor jou echt een no go? En ben je meer een teamsporter? Ga dat asjeblieft doen. Vind je het leuk om te sporten met je kinderen? Doe dat vooral.


sporten en bewegen moet leuk zijn om het vol te houden
sporten en bewegen moet leuk zijn


4. Gebrek aan Geduld en Doorzettingsvermogen

Gedragsverandering vergt tijd en geduld. Het is normaal om onderweg obstakels tegen te komen en tijden van stilstand te ervaren. Het probleem ontstaat wanneer mensen de handdoek in de ring gooien omdat ze niet onmiddellijk resultaat zien. Doorzettingsvermogen is cruciaal als het gaat om het volhouden van nieuw gedrag.


Een net geplante bloem is ook niet binnen 1 dag alweer volgroeid. Waarom verwacht jij dan wel dat jouw resultaat het liefst gister al was behaald?


Geduld en doorzetting zorgt voor het bloeien van een mooie bloem
Geduld met het planten van een nieuwe bloem


5. Geen Steun en Begeleiding

Tot slot kan het ontbreken van steun en begeleiding een grote rol spelen bij het falen om nieuw gedrag vol te houden. Het kan eenzaam en ontmoedigend zijn om deze reis in je eentje te maken. Het zoeken naar een mentor, coach, of het delen van je doelen met vrienden en familie kan een wereld van verschil maken.


Het is voor ons als mensen belangrijk om steun en begeleiding te krijgen van onze omgeving. Betrek je omgeving dan ook bij jouw doelen, je zult verbaasd zijn hoeveel kracht je hieruit kunt halen.


samen sporten met een buddy zorgt voor meer kans op volhouden
Samen sporten


Conclusie

Het volhouden van nieuw gedrag kan moeilijk zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Het begint met realistische verwachtingen, het nemen van kleine stapjes, het vinden van intrinsieke motivatie, geduldig zijn, en het zoeken naar de juiste steun en begeleiding. Onthoud dat het OK is om af en toe een stap terug te doen, zolang je daarna weer vooruit blijft gaan. Gedragsverandering is een reis, geen sprint.


je doel behalen is als een berg beklimmen. stapje voor stapje richting de top van de berg om hier de vlag te planten.
doel behaald, top van de berg


Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste balans in jouw fitness- en gezondheidsreis? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page